Wie, wat, waar?

Alles over wonen rond een scheiding

Wonen is een belangrijk onderwerp in de periode tot aan de scheiding en erna. Daarom is het verstandig dat er snel keuzes en afspraken worden gemaakt.

Weten wat voor jullie de mogelijkheden zijn? Neem vrijblijvend contact met me op. Ik help jullie graag

AFSPRAAK MET KARIN

Wat komt er kijken bij een koopwoning?

Bij een koopwoning komt veel kijken. Is blijven wonen voor een van de partners financieel haalbaar? En wat wil de vertrekkende partner? Is er overwaarde en wat kunnen we ermee? Voor een antwoord op dit soort vragen stel ik een hypotheekberekening op voor beide partners. Zo bekijken we samen wat financieel haalbaar is en hoe we met de bestaande hypotheek en de eventuele levensverzekeringen omgaan.

Wie betaalt de woonlasten?

Verlaat een van beiden de woning? Dan is het belangrijk om te bepalen wie welke woonlasten betaalt. Hebben jullie een koopwoning en zijn jullie allebei eigenaar? Dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat beide partners de hypotheekrente blijven betalen om voor de renteaftrek in aanmerking te komen.

Is uitkopen mogelijk?

Misschien is uitkopen mogelijk. Dan neemt de ene partner het deel van de hypotheek van de ander over. Ook daarvoor bekijken we wat haalbaar is en hoe de hypotheek moet worden aangepast. Bij een volledig aflossingsvrije hypotheek is bijvoorbeeld aflossen van het overgenomen deel verplicht om nog voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Vaak is er een overwaarde die verrekend moet worden. In goed overleg zijn veel oplossingen mogelijk, zonder dat een van beiden in de problemen komt.

Als de woning verkocht moet worden

Kan geen van de partners in de woning blijven wonen? Dan moet de woning verkocht worden. We maken afspraken over hoe en wanneer dat gebeurt. Is er overwaarde, dan wordt die verdeeld. Bij een restschuld proberen we afspraken te maken met de hypotheekverstrekker of help ik jullie bij het vinden van een andere financier. Is er sprake van NHG, dan kom je misschien in aanmerking voor kwijtschelding van de schuld. Dit bespreken wij van tevoren en ik leg jullie uit hoe dit werkt.

Huurwoning en urgentie

Hebben jullie nu een huurwoning of gaat een van de partners naar een huurwoning? Misschien kom je dan voor huurtoeslag of urgentie in aanmerking. Dit moet je zelf aanvragen, maar ik geef je alle informatie die hiervoor nodig is.

 

Weten wat voor jullie de mogelijkheden zijn? Neem vrijblijvend contact met me op. Ik help jullie graag verder.

AFSPRAAK MET KARIN