Je financiële toekomst

Het pensioen na de scheiding

Hebben jullie samen pensioen opgebouwd? Dan hebben jullie in principe allebei recht op de helft. Uiteraard kunnen jullie ook andere afspraken maken, als daar goede redenen voor zijn.

AFSPRAAK MET KARIN

Pensioenopbouw

Misschien is jullie pensioenopbouw ongeveer gelijk? Misschien is er vermogen dat verrekend wordt met het pensioen? Dat moet allemaal goed besproken worden. Het is in ieder geval belangrijk dat jullie binnen twee jaar de scheiding melden bij de pensioenuitvoerder, met daarbij de afspraken die jullie hebben gemaakt.

Bijzonder nabestaandenpensioen

Ook het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk en daarvoor, blijft van kracht. Dat is zo bepaald in de wet voor het geval de alimentatie wegvalt. Uiteraard zijn er hier ook andere afspraken mogelijk. Het komt steeds vaker voor dat er een nabestaandenuitkering verzekerd is in plaats van opgebouwd. Dan kan er dus ook geen bedrag voor de ex-partner worden gereserveerd. Ik kijk daarom met jullie of het verstandig is om tijdelijk een overlijdensrisicoverzekering te sluiten, zeker als er sprake is van kleine kinderen.

Niet altijd verdeeld

Is het pensioen lager dan de wettelijke ondergrens? Dan geldt dit als klein pensioen. De uitvoerder hoeft het pensioen dan niet de verdelen en uit te betalen aan de ex-partner. De ondergrens wordt jaarlijks geïndexeerd. Ter indicatie: in 2017 was het € 467,89 bruto per jaar.

 

Lastig onderwerp
Pensioenen zijn een ingewikkeld onderwerp bij een scheiding. Wil je meer weten? De Belastingdienst heeft er een speciaal informatieblad voor opgesteld. Ik loods jullie graag door het verhaal heen.