Draagkracht en levensonderhoud

Alimentatie aan de partner

Wanneer is partneralimentatie aan de orde? Een veelgestelde vraag. Het uitgangspunt is: heeft een van jullie een bijdrage nodig om in het levensonderhoud te voorzien?

AFSPRAAK MET KARIN

De behoefte

Is dat het geval, dan kijken we naar hoeveel de ander kan betalen; de draagkracht. Het bedrag dat daaruit voortkomt is de alimentatie.

Vooruitkijken

Ik kijk bij dit soort zaken ook verder vooruit. Misschien is in de toekomst een bijdrage niet meer nodig? Daarbij spelen enkele factoren een rol. Zijn er kleine kinderen? Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt? En is er kans op meer inkomen?

 

Daarbij is het goed om te weten dat partneralimentatie volgens de wet maximaal twaalf jaar duurt. Behalve als jullie huwelijk of partnerschap korter dan vijf jaar was en er geen kinderen uit voort gekomen zijn. Dan duurt de partneralimentatie net zo lang als jullie verbintenis.

Verandering

Uiteraard kunnen jullie ook zelf afspraken maken over de partneralimentatie. Als ze maar aan de wettelijke verplichtingen voldoen. Ik help jullie daar graag bij. Ook als jullie al langer geleden zijn gescheiden, maar de situatie is veranderd. Ik maak voor jullie dan een actuele berekening, zodat je precies weet hoe jullie ervoor staan.

 

Let op
Het betalen of ontvangen van partneralimentatie heeft ook gevolgen voor je belastingaangifte en je toeslagen. Goed om daar alvast naar te kijken. Voor verder advies help ik je graag.